Składniki

  • 500 g truskawek
  • 500 g rabarbaru
  • 10 daktyli TABLIER BLANC
  • 50 g cukru trzcinowego TEVA
  Składniki na kruszonkę:
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 2 szczypty soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 1/2 szklanki zimnego masła LES CROISES
  Dodatkowo:
  • lody śmietankowe ESKISS

Sposób przygotowania

  1. Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle.
  2. Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki.
  3. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać posiekane masło i wyrobić dłońmi.
  4. Kruszonką przykryć rabarbar z truskawkami
  5. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Podawać z lodami śmietankowymi.