Sałatka śledziowa

Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć, pokroić w paseczki.  Większe ogórki pokroić, bardzo małe zostawić w całości. Cebulę pokroić w piórka. Fasolę szparagową oraz czerwoną, odsączyć z zalewy i przepłukać. Majonez wymieszać z olejem, dodać do składników sałatki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Udekorować natką pietruszki. […]

Czytaj dalej…

Quinoa z warzywami i jajkiem

Na patelni podgrzać  oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka. Przełożyć na talerze i […]

Czytaj dalej…

Sałatka grecka

Pomidory pokroić w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę o boku 5 mm.  Dodać oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obrać i  pokroić w talarki, dodać do sałatki. Z oliwy i octu winnego przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i oregano. Winegret dodać do sałatki i wymieszać.  Posypać pokruszonym serem feta. […]

Czytaj dalej…

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Ułożyć kromki chleba na blasze. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Za pomocą pędzelka rozsmarować oliwą kromki chleba  i ułożyć na nich kawałki pomidora i mozzarelli. Skropić oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla. Po wyjęciu z piekarnika, bruschetty […]

Czytaj dalej…

Szaszłyki z figami

Figi pokroić na 4 kawałki. Szynkę pokroić wzdłuż na pół i owinąć nią kawałki fig. Ser pokroić w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian figę w szynce i ser. Posypać skórką cytryny. Szaszłyki piec w temperaturze 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla przez około 15 minut. Serwować na rukoli w towarzystwie dressingu. […]

Czytaj dalej…

Taboulé

Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w […]

Czytaj dalej…

Sałata z szynką włoską, gruszką i serem pleśniowym

Obraną i wydrążoną z gniazda nasiennego gruszkę pokroić w dużą kostkę – skropić sokiem z ½ cytryny. Szynkę podzielić na szerokie paski. Na półmisku rozłożyć sałatę, kawałki szynki, gruszki, oraz niewielkie kawałeczki sera pleśniowego. Posypać orzechami włoskimi. Przygotować dressing: wlać do słoiczka oliwę, sok z ½ cytryny, miód i szczyptę soli (do smaku)– wymieszać energicznie, […]

Czytaj dalej…

Sałatka z serem camembert, jabłkiem i pistacjami

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ser Camembert pokroić na trójkąciki. Na kawałku folii aluminiowej ułożyć kawałki sera oraz pistacje i wszystko polać miodem. Przykryć szczelnie drugim kawałkiem folii i piec około 4 minuty, aż ser będzie podgrzany, ale nie będzie się rozpływał. Przygotować winegret. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. […]

Czytaj dalej…

Tarta szpinakowa na kruchym spodzie

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Przygotować foremkę kwadratową 20x20cm, lub okrągłą o średnicy 21cm (można wyłożyć dno papierem do pieczenia). Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, włożyć szpinak, polać 1 łyżką gorącej wody i często mieszając, smażyć na niewielkim ogniu kilka minut, do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje. Do gorącego szpinaku […]

Czytaj dalej…

Sałatka z serem kozim, burakami i winegretem

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, delikatnie posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i piec przez 30 minut, aż zmiękną. Ostudzić i pokroić w półplasterki. Ser pokroić w cienkie plastry. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Szalotkę drobno posiekać. Awokado obrać, pokroić w plasterki. W szklance wymieszać oliwę z […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek